együtt a magyarokért baráti kör egyesület

Hagyományörző és kulturális Ász Fesztivál

2017.06.09

1998-ban keltettük életre a helyi közösség számára Ász fesztivál néven.

A kultúrális és hagyományörző rendezvényünket. Ami minden évben kettő napos a világra nyitott és hagyományokat tisztelő programokat szervezünk és bonyolítunk le.

VIII. Ász fesztivál programterve 2017.06.09.-10.

Helyszínek: csongrád megye, Szegvár piactér, (közösségi helyszín), piactér melletti zöld övezet, Károlyi Kastély udvara folyamatosan a helyszíneken programok folynak.

1., Időpont: 2017. 06.09.(péntek)

Helyszín: Piactér(közösségi helyszín)

Témafelelős: Varró Gábor

21:00 WcPunkpír zenekar (frontember: Kosztolányi Konrád énekes).

22:00 Twiners zenekar (1,5-2óra)

24:00 Jump zenekar (frontember: Ifj. Molnár Péter énekes)

2., Időpont 2017. 06. 10. (szombat)

Helyszín: Szegvár Nagyközség, Piactér (közösségi helyszín)

Témafelelős: Zvolenszki Zoltánné Kiss Anikó

Téma: VIII. Ász fesztiválmegnyitó, Hagyományőrző és kulturális programok felkonferálása

14:00Katona Annamári délvidékről (saját verseit adja elő),

14:20 motoros felvonulás Témafelelős: Mindszenti motoros klubok (Hosszúlöketet), ( SteelRiders),Csongrádi motoros klub (

15:00 Folkográfiazenekar (frontember: Murvai Ágnes hegedűs, énekes),

16:30Révülés Doromb Trió (frontember:Kardos József dorombos),

17:00 Szentesi Fényesség Táltos Dobkör,őseink hagyománya (frontember: Erdélyiné Pusztai Katalin dobos, énekes):

18:00 Szegvári Dobbantó Néptánc Egyesület (délvidéki néptánc bemutató),

19:00 Jump zenekar (front ember: Ifj. Molnár Péter énekes),

21:00 Kalapács zenekar(frontember: Kalapács József énekes),

Egyéb programok:ugráló vár, arcfestés,

Helyszín: Piactér melletti zöld övezet

Témafelelős: Piros Attila szakács

16:00 Téma: Hagyományőrző gulyás főző verseny: (hagyományok a családban generációkon át, ahány ház annyi szokás)

családok, barátok,nevezhetnek be és mérettethetik össze főzési szokásaikat. A megfőzött ételek egy háromfős zsűritag kiértékeli és a három legjobban sikerült ételt díjazzák. Az első helyezett csapat megkapja a vándorkupát, a második, harmadik helyezett csapat családi csemege csomagot kap. Majdvendégül láthatják barátaikat, családtagjaikat, ismerőseiket és közösen elfogyathatják az elkészült ételeket.

Helyszín: Kastély udvarában

Témafelelő: Szilágyi Nikoletta

16:00-18:00 7próbás középkori gyermekvetélkedő,(középkori ruhák bemutatása, gyerekeknek vetélkedő formában 7 akadályt kell leküzdeniük a középkori színtereken), a rész vett gyerekeket egyénileg is díjazzák,és a három legjobb eredményű csapat kap csemege csomagot.

Középkori táncház: különbözőtánclépéseket mutatnak be, és egy közös táncon vehetnek rész

Helyszín: Piactér melletti zöld övezet

Témafelelős: Pölös Attila

Lovas íjász bemutató

17:00-18:00 Módszer: Ősi magyar Íjász bemutató, bemutatatásra kerül ruházataik, felszereléseik, a bátrabb jelentkezők kipróbálhatják íjjaikat.

Helyszín: Károlyi Kastély udvara

Témafelelős: Simmer Sándor, magyarság kutató

18:00  Őseink szokásait követve SZER tűz gyújtás (SZER: szeretet, Tűz: összetartás), kerekasztal beszélgetés. Minden évben a falu közössége összegyűlt. Tüzet gyújtottak a legrangosabb egyéntől a legszegényebb rétegig mindenki jelen volt. A tűz köré gyűlve (a tűz, mint összetartó erő) megvitatták a falu életét. Az eddigi munkájukat és az elkövetkező időszakot. Módjukban ált azokkal is beszélgetni, akikkel a mindenapjaikban nem találkoztak. A falu közössége összehordta a háztájéki ételt, italt és mindenki kirakta egy közös asztalra. Így megvendégelték egymást. A gyerekek játszottak az asszonyok és férfiak beszélgettek. Aki tudott zenélni vagy énekelni azok hangulatot teremtettek.

19:00 vacsora: Egyesületünk a közösség számára kétüstnyi babgulyást készít, amivel vendégül látunk mindenkit.

Témafelelős: Magyar Nóra, Dobbantó Néptánc Egyesület vezetője

21:00 Dobbantó Néptánc Egyesület tagjaival közös táncház élő zenei talpalávalóval, hajnalig tartó mulatozás

együtt a magyarokért baráti kör egyesület